Κατηγορίες
εξωτερικό νέα φίλοι/ες

Άσυλο από τη Γερμανία ζητάει Αμερικάνος βετεράνος

O Αμερικανός βετεράνος, Andre Shepherd, ζητάει άσυλο από τη Γερμανία, αφού εγκατέλειψε τον αμερικανικό στρατό και τη στρατιωτική βάση στην ίδια χώρα.

Τον Απρίλιο του 2007, ο Andre Shepherd υπηρετούσε ως μηχανικός του στρατιωτικού αεροπλάνου Apache για έξι μήνες, όταν εγκατέλειψε τη στρατιωτική βάση στο Katterbach της Γερμανίας. Ο 31χρονος άνδρας ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να στηρίξει τον πόλεμο του Ιράκ για λόγους συνείδησης. «Ο Saddam Hussein αποδεδειγμένα δεν αποτελούσε άμεση απειλή για την Αμερική και ο πόλεμος έγινε για να κερδίσουν πρόσβαση σε ακατέργαστα υλικά στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Shepherd.

Τα επόμενα δυο χρόνια έζησε παράνομα στη Γερμανία και σήμερα ζητάει άσυλο από το γερμανικό κράτος. Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου και το δικαστήριο εξετάζει το αίτημα ώστε τους επόμενους μήνες να δοθεί η τελική απόφαση. Ο Shepherd είναι αποφασισμένος να ασκήσει έφεση σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα του. Όσο εκκρεμεί η απόφαση, ο Shepherd έχει το δικαίωμα να μείνει νόμιμα στη Γερμανία και δε μπορεί να επιστρέψει στην Αμερική.

Ο Shepherd θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και θα υποστεί φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών ως λίγων χρόνων, αν επιστρέψει στην Αμερική. Το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής θεωρητικά υπάρχει αλλά δεν έχει εφαρμοστεί από το 1945. Η περίπτωση του Shepherd δεν έχει προηγούμενο και δημιουργεί ανησυχία για τους 60.000 αμερικάνους στρατιώτες που βρίσκονται σε στρατιωτική βάση στη Γερμανία.

Ο βετεράνος θεωρεί ότι η πατρίδα του θα τον αντιμετωπίζει πάντα ως προδότη, ακόμα και αν η απόφαση του είναι δικαιολογημένη. Η οικογένεια του τον στηρίζει αλλά θα προτιμούσε να είχε πάρει διαφορετική απόφαση, καθώς αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μην επιστρέψει ποτέ.

Ο λαός της Γερμανίας υπήρξε εξ αρχής αντίθετος στον πόλεμο και δεν έστειλε στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Wolfgang Bosbach, πολιτικό του Christian Democrat και αντιπρόεδρο τους CDU/CSU, η εγκατάλειψη της αποστολής του στρατού για λόγους συνείδησης δεν είναι λόγος φυλάκισης. Η καμπάνια Iraq Veterans Against the War (IVAW) συγκάλεσε μια ομάδα συζήτησης για να κερδίσει υποστήριξη για την αίτηση του Shepherd. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 25.000 Αμερικάνοι εγκατέλειψαν το στρατό από την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Τριάντα από τους στρατιώτες ζουν παράνομα στη Γερμανία και έχουν ανάγκη από άσυλο.

Ο αρχηγός της καμπάνιας IVAW, Chris Capps-Schubert, δούλευε στις τηλεπικοινωνίες και εγκατέλειψε τη βάση του στο Mannheim, όταν γύρισε από το Ιράκ, επειδή συνειδητοποίησε τις συνθήκες φυλάκισης και βασανισμού στο Abu Ghraib. Το Μάιο του 2007, ο Capps-Schubert παραδόθηκε στο στρατιωτικό δικαστήριο αποφεύγοντας την ποινή και σήμερα δίνει συμβουλές για το πώς να εγκαταλείψει ένας αμερικάνος το στρατό.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι θα επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις Γερμανίας- Αμερικής σε περίπτωση που η Γερμανία εγκρίνει την αίτηση ασύλου του βετεράνου μηχανικού.

Η καμπάνια κερδίζει έδαφος και στις οργανώσεις εναντίον του πολέμου στην Αμερική αλλά τα blogs των αμερικάνων βετεράνων αναφέρονται προσβλητικά για το Shepherd. Ένας από τους βετεράνους bloggers, o Jonn Lilyea, γράφει ότι ο Shepherd προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του για να μη γυρίσει πίσω στο Ιράκ ή να φυλακιστεί και παραβαίνει την υπόσχεση για αφοσίωση, επιβαρύνοντας τους συμπολεμιστές του.