Κατηγορίες
ελλάδα εξοπλισμοί νέα τύπος

Της αμύνης τα παιδιά…

ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΤΙΣ ΗΠΑ…

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Αυξήθηκαν οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως, το 2007, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μερίδα του λέοντος (45%) και την Ελλάδα να έρχεται τέταρτη στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 45% τα τελευταία δέκα χρόνια, αναφέρει η έκθεση και σημειώνει ότι το 2007 η αύξηση των δαπανών για όπλα ήταν 6% μεγαλύτερη από το 2006. Πέρυσι οι αμυντικές δαπάνες έφτασαν σε 1,339 τρισ. δολάρια (851 δισεκατομμύρια ευρώ). Το 45% αυτών το ξοδεύουν οι ΗΠΑ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παγκοσμίως ή σε 202 δολάρια (128,4 ευρώ) το άτομο. Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει μια αισιόδοξη προοπτική, να αρχίσουν νέες συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό, εξαιτίας μιας «διευρυνόμενης συναίνεσης… ότι χρειάζονται πιο σοβαρός και αποτελεσματικός έλεγχος εξοπλισμών και μέτρα αφοπλισμού. Τέτοιες ελπίδες εκφράζονται και για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα έρχονται να αναγνωρίσουν την αξία του ελέγχου των εξοπλισμών εν όψει των απειλών που διαφαίνονται για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπέιτς Γκιλ. Τόνισε ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας) θα είναι εξαιρετικά σημαντικός τα επόμενα χρόνια.

Θέμα… πολιτικής

«Οι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως είναι οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των χωρών, οι πραγματικές ή υποτιθέμενες απειλές, οι ένοπλες συρράξεις και οι συμβολές… σε επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης από πολυεθνικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων», αναφέρει η έκθεση. Την περίοδο 1998-2007, η Ανατολική Ευρώπη κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση αμυντικών δαπανών (162%), ενώ για το 2007 η αύξηση ήταν 15%. Η Ρωσία είχε αύξηση κατά 13% το 2007.

Η αύξηση στις ΗΠΑ, το 2007, ξεπέρασε την αύξηση που είχε σημειωθεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι σε δέκα χρόνια οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκαν κατά 65%, της Μέσης Ανατολής κατά 62%, της Νότιας Ασίας κατά 57%, της Αφρικής και της Ανατολικής Ασίας κατά 51%. Η Δυτική Ευρώπη και η Κεντρική Αμερική είναι οι δύο περιοχές του πλανήτη όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο, 6% και 14% αντίστοιχα. Ωστόσο η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο σε εσαγωγές όπλων, μετά τις Κίνα, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακολουθεί η Νότια Κορέα.

Δεύτερη σε αμυντικές δαπάνες είναι η Βρετανία με 59,7 δισ. δολάρια και ακολουθεί η Κίνα με 58,3 δισ. δολάρια, η οποία ξεπέρασε τη Γαλλία. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα Ινδία και Πακιστάν κατασκευάζουν νέους πυρηνικούς πυραύλους, προειδοποιεί το ινστιτούτο. Οι αμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες όπλων μονοπώλησαν σχεδόν την αγορά με το 92% των πωλήσεων το 2006.

(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, SIPRI, ΑΠΕ, Γαλλικό)