Κατηγορίες
ελλάδα θάνατος στο στρατό φίλοι/ες

Μελέτη του ΓΕΣ για τις αυτοκτονίες

τρία δημοσιεύματα για την υποκριτική έρευνα για τις αυτοκτονίες…

Επιτροπη Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του ΓΕΣ να προχωρήσει σε επιστημονική έρευνα προκειμένου να ανιχνεύσει τα αίτια των αυτοκτονιών στο Ελληνικό Στρατό και να αντιμετωπίσει ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα. Γρήγορα όμως τα αποτέλεσμα των μελετών ήρθαν να διαψεύσουν τις αρχικές ελπίδες για αλλαγή της πολιτικής του υπουργείου.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Και ο πλέον καλοπροαίρετος αναγνώστης των αποτελεσμάτων δε μπορεί να μην αντιληφθεί ότι ο πραγματικός στόχος της έρευνας είναι να επιρρίψει τις ευθύνες ευθύνες στο θύμα και όχι στον θύτη. Για να το πούμε πιο λαϊκά η μελέτη αποσκοπεί στο να βγάλει «λάδι» το ελληνικό στρατό.

Ομολογουμένως η απόπειρα απενεχοποίησης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι χονδροκομμένη, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια και μεγαλύτερα ποσοστά στον στρατό σε σύγκριση με το σύνολο της κοινωνίας. Ας θαυμάσουμε τα αποτελέσματα: Μόλις για το 12% των απωλειών ευθύνονται τα προβλήματα στη μονάδα – Υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών προς το τέλος της θητείας όταν η πίεση από το στρατιωτικό περιβάλλον είναι μειωμένη – Το 93% είχε περάσει το κρίσιμο στάδιο προσαρμογής των τριών μηνών.

Ας δούμε επομένως τι δεν είδε η έρευνα. Κατ’ αρχάς δε διαπίστωσε ότι οι αυτοκτονίες σημειώνονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης, στην ΕΛΔΥΚ, στα νησιά και στον Έβρο. Στην ΕΛΔΥΚ συνήθως ισχύει το «αμετάθετο», ενώ την περίοδο από Μάιο μέχρι τέλη Φθινοπώρου σημειώνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή είναι και η πιο εντατικοποιημένη περίοδος της θητείας (οι περισσότερες ασκήσεις κλπ).

Επιπλέον οι αυτοκτονίες πραγματοποιούνται συχνά στις χειρότερες μονάδες από άποψη επάνδρωσης, εντατικοποίησης (ατελείωτες υπηρεσίες κλπ), όπου η έξοδος είναι άγνωστη λέξη και οι φαντάροι απειλούνται ότι δε θα τους δοθούν ακόμη και οι άδεις απολύσεως, γιατί δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες.

Σε αυτές τις μονάδες καταλήγουν συνάδελφοι χωρίς βύσμα, που έχουν υπηρετήσει σε απόμακρα στρατόπεδα της παραμεθορίου και παρά το γεγονός ότι έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια, μετατίθενται ξανά σε μακρινές μονάδες, που επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 56% είχε προβλήματα με το άλλο φύλο, το 44% ενδοοικογενειακά προβλήματα, το 19% έκανε χρήση τοξικών ουσιών και το 8% είχε ιστορικό ψυχικής νόσου.

Οι υπηρεσίες επομένως του ΓΕΣ, προκειμένου να αποκρύψουν τις αιτίες που φωλιάζουν στον απαρχαιωμένο θεσμό του στρατού και στις συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες, χωρίς να το θέλουν αποκαλύπτουν σημαντικά προβλήματα της διοίκησης των στρατοπέδων και των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ποιος ευθύνεται για αυτό το 8% των χαμένων παιδιών που είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου και για το 19% όσων έκαναν χρήση τοξικών ουσιών, αν όχι οι παραπάνω εμπλεκόμενες υπηρεσίες; Ποιος αδιαφόρησε; Ποιος δεν έκανε σωστά την δουλειά του; Ποιος έδειξε εγκληματική αμέλεια;

Επιτέλους! Κανένας αξιωματικός δεν αισθάνεται τύψεις όταν τον καλούν να «μαζέψει» από την σκοπιά τον αυτοπυροβολημένο 19χρονο φαντάρο, που μόλις όμως είχε γυρίσει στο στρατόπεδο από την κηδεία του πατέρα του; Αλήθεια, κανένα αξιωματικό δεν συγκλόνισε, δεν συνέτισε το παράδειγμα του διοικητή που αυτοκτόνησε εξαιτίας της απώλειας στρατιώτη του εξαιτίας λάθους κατά τη διάρκεια ασκήσεως με χειροβομβίδα;

Την καραμέλα για τη «γκόμενα» δε θα τη βγάλουν ποτέ από το στόμα τους;

Δε μπορούν να σκεφτούν τις συνέπειες που έχει η παρατεταμένη βίαιη απομάκρυνση του νέου ανθρώπου από το οικείο συγγενικό και συντροφικό περιβάλλον;

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για την απαράδεκτη χακί καθημερινότητα, είναι οι ίδιοι που χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές θα παραποιήσουν τα στοιχεία και θα συγκαλύψουν τα εγκλήματα.

Γιατί η Αυτοκτονία του Φαντάρου είναι Δολοφονία με δράστη τον Στρατό.

Αυτή την αλήθεια συσκοτίζουν οι στημένες έρευνες.

Αλήθεια γιατί στις μελέτες τους «τσουβαλιάζουν» τα στοιχεία εφέδρων και μονίμων;

Γιατί δεν υπολογίζουν τις ευτυχώς αποτυχημένες απόπειρες, οι οποίες βεβαίως σε αρκετές περιπτώσεις βαρύνονται για μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του στρατευμένου;

Γιατί δεν συγκρίνουν αποκλειστικά τις απώλειες φαντάρων μεταξύ Στρατού Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού-Πολεμικής Αεροπορίας;

Μήπως δεν θέλουν να διαπιστώσουν ότι οι αυτοκτονίες είναι ουσιαστικά φαινόμενο του Στρατού Ξηράς;

Θα τρίζουν τα κόκαλα του χαρισματικού «μπακαλόγατου Χατζηχρήστου» βλέποντας ότι επιστήμονες σε διατεταγμένη υπηρεσία, εν έτη 2008, χρησιμοποιούν αντίστοιχες μεθόδους: πια επιστημονική βαρύτητα μπορεί να έχει μια έρευνα που συγκρίνει το ποσοστό αυτοκτονιών στον στρατό των νέων ανθρώπων (νοθεύοντας το βάζοντας και τις απώλειες στελεχών) με το αντίστοιχο κοινωνικό μέγεθος που εκτείνεται ηλικιακά από την νηπιακή ηλικία μέχρι τους ηλικιωμένους;

Μήπως δε θέλουν να διαπιστώσουν ότι το ποσοστό αυτοκτονιών φαντάρων είναι υπερτριπλάσιο:

Πιστεύουμε ότι η παραπάνω έρευνα αποτελεί μια χυδαία προσβολή πρώτα από όλα για τα παιδιά που έφυγαν και τις οικογένειες τους.

Είναι μια βάρβαρη, αντιεπιστημονική επιχείρηση απεμπόλησης των ευθυνών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αποσκοπεί στην χειραγώγηση και το αποπροσανατολισμό.

Ουσιαστικά όσοι συμμετείχαν σε αυτή και υπογράφουν τα συμπεράσματα της ευθύνονται βαρύτατα για την διαιώνιση των συνθηκών και καταστάσεων που αφαιρούν την ζωή τόσων νέων ανθρώπων.

Τίποτε δεν έχουμε να περιμένουμε από όλους αυτούς. Ο όρκος του Ιπποκράτη, η λεγομένη και «στρατιωτική τιμή», η λέξη «αξιοπρέπεια» και το αίσθημα «ευθύνης προς τον συνάνθρωπο» θάφτηκαν κάτω από την καριέρα και την εξέλιξη.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παράγγειλαν την εν λόγω έρευνα, υπέδειξαν τα αποτελέσματα της για να μπορέσουν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύονται τους νέους ανθρώπους, να «τσαλακώνουν τα όνειρα τους» και να σχεδιάζουν τις μεγάλες «ειρηνευτικές» τους αποστολές σε Κόσοβο και Αφγανιστάν.

Δε θα τους κάνουμε την χάρη….

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6932 955 437
πηγή: athens.indymedia.org

prezatv.blogspot.com

Παρασκευή, Ιανουάριος 11, 2008, posted by ΠΡΕΖΑ TV at 12:02 πμ

56 αυτοκτονιες φανταρων στο στρατο ξηρας,
απο το 2000-2006,
εδειξε η ερευνα της Καθημερινης,
χωρις σε αυτο το καταλογο να συμπεριληφθουν
αυτοι οι οποιοι σκοτωθηκαν
απο καποιο ατυχημα στα στρατοπεδα και φυσικα,
χωρις να υπολογιστουν και αυτοι που εμειναν
μερικως ή ολικα αναπηροι,απο καποια ασκηση
που επρεπε να πραγματοποιησουν…

Απο την αλλη πλευρα,η Ελλαδα,ως μελος του ΝΑΤΟ,
δινει απλοχερα στο προϋπολογισμο
που ψηφιστηκε προσφατα στη Βουλη,
92.744.000 euro,
για αγορα πολεμικου εξοπλισμου,λογισμικων,
ανανεωσης στολου κτλ.
(Στρατιωτικο υλικο το οποιο επιπλεον
υπερκοστολογειται απο τους διαφορους μεσαζοντες…)
Και ρωταω σαν μαλακας Ελληνας…
Ειναι δυνατον ενα κρατος,σε καιρο ειρηνης
να εχει τοσους πολλους αυτοχειρες φανταρους,
τοσους πολλους που σκοτωθηκαν
κατα τη διαρκεια της θητειας τους,
αλλους που εμειναν αναπηροι
για το υπολοιπο της ζωης τους κ
αι παραλληλα να δινει τοσα χρημα,
ενω πολιτικα ΔΕΝ εχει κανεναν εχθρο;;;

Ως ποτε θα πρεπει να ειμαστε υποχρεωμενοι
να θυσιαζουμε ενα χρονο απο τη ζωη μας,
ή ακομη και την ιδια μας τη ζωη
για πολιτικα συμφεροντα αλλων,
ενω στην ουσια δεν κερδιζουμε τιποτε;;;

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2008

πηγή: prezatv.blogspot.com

δημοσίευμα στην καθημερινή

Από τα στοιχεία της έρευνας που συνελέγησαν έπειτα από επεξεργασία των δικογραφιών των συντελεσμένων αυτοκτονιών την εξαετία 2000-2006 προκύπτουν ιδιαιτέρως σημαντικά αποτελέσματα. Τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό της χώρας η επίπτωση των αυτοκτονιών είναι 5,36 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανδρικού πληθυσμού, το αντίστοιχο ποσοστό στον στρατό ξηράς ανέρχεται σε 7,05 ανά 100.000 προσωπικού για τους άνδρες.

Hμερομηνία δημοσίευσης: 10-01-08
Αυξήθηκαν οι αυτοχειρίες στον στρατό

Γιαννης Γουλιελμος

Σε σειρά μέτρων για την πρόληψη των αυτοκτονιών στον στρατό ξηράς προβαίνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς τα κρούσματα αυτοχειρίας στις τάξεις του στρατεύματος έχουν απασχολήσει έντονα τις Ενοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα. Από τα στοιχεία της έρευνας που συνελέγησαν έπειτα από επεξεργασία των δικογραφιών των συντελεσμένων αυτοκτονιών την εξαετία 2000-2006 προκύπτουν ιδιαιτέρως σημαντικά αποτελέσματα. Τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό της χώρας η επίπτωση των αυτοκτονιών είναι 5,36 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανδρικού πληθυσμού, το αντίστοιχο ποσοστό στον στρατό ξηράς ανέρχεται σε 7,05 ανά 100.000 προσωπικού για τους άνδρες. Ενα άλλο σημαντικό στατιστικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι από το σύνολο των συντελεσμένων αυτοκτονιών, το ποσοστό που αφορά κληρωτούς οπλίτες αγγίζει το 74,5%, ενώ μόνο το 25,5% αφορά το μόνιμο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την έρευνα, ιστορικό ψυχικής νόσου υπήρχε σε ποσοστό 8% και μόνο οι μισοί από αυτούς είχαν ανιχνευθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Από τη μελέτη του ανακριτικού υλικού, σαν πιθανά αίτια-αφορμές καταγράφονται σε ποσοστό 56% προβλήματα σχέσεων με το άλλο φύλο, σε ποσοστό 44% ενδοοικογενειακής φύσεως προβλήματα, 19% σε χρήση τοξικών ουσιών, 12% σε προβλήματα στη μονάδα, ενώ σε ποσοστό 16% δεν ανιχνεύονται εξωτερικά αίτια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 52% εκείνων που αυτοκτόνησαν εντός στρατοπέδου είχε εκφράσει την πρόθεσή του σε στρατιώτες ή σε οικεία πρόσωπα.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης συγκεντρώνονται σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, σε κάθε συντελεσμένη αυτοκτονία φαίνεται να υπάρχει συνεργική δράση πολλών παραγόντων κινδύνου σε μία χρονικά περιορισμένη περίοδο. Δεύτερον, οι περισσότερες αυτοκτονίες συμβαίνουν προς το τέλος της θητείας. Τρίτον, πως η πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου και τέταρτον πως οι περισσότεροι απ’ όσους αυτοκτόνησαν είχαν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους, το τελευταίο 24ωρο πριν από την πράξη τους, χωρίς όμως να γίνονται πιστευτοί. Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του προβλήματος, το ΓΕΣ επέδωσε γενικές οδηγίες τόσο προς τους διοικητές των μονάδων όσο και προς τους ιατρούς, προτείνοντας τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στη μείωση του τραγικού φαινομένου.

πηγή: news.kathimerini.gr