Κατηγορίες
εξωτερικό νέα τύπος

Ισραήλ: Αυξάνεται ο αριθμός των Ισραηλινών που αρνούνται να καταταγούν στο στρατό

Η αποφυγή της στρατιωτικής θητείας ήταν μέχρι πρόσφατα θέμα ταμπού σε μία χώρα που γεννήθηκε έπειτα από πόλεμο, όμως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός ανδρών και γυναικών που αρνούνται να καταταγούν, συχνά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης ή για τον πόλεμο στο Λίβανο πέρυσι το καλοκαίρι.
Βάσει των επίσημων στοιχείων του ισραηλινού στρατού, ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των ανδρών και 43% των γυναικών δεν κατατάσσονται για να υπηρετήσουν τη θητεία τους.
«Αν όλοι έβλεπαν τα πράγματα, όπως εγώ, δεν θα χρειαζόμασταν στρατό» λέει η 17χρονη Σαάρ Βαρντί, μία από τους νέους που επιλέγουν να μην πάνε στο στρατό, η οποία διευκρινίζει ότι γνωρίζει πως πολλοί τη χαρακτηρίζουν «προδότη».

Στο Ισραήλ οι άνδρες έχουν υποχρέωση τριετούς στρατιωτικής θητείας και θητείας εφέδρου στη συνέχεια και οι γυναίκες υπηρετούν για 21 μήνες. Δεν υποχρεούνται σε θητεία όσοι αποδείξουν ότι είναι σωματικά ή ψυχολογικά ανίκανοι για μάχη ή προέρχονται από υπερορθόδοξο εβραϊκό περιβάλλον.

Μέχρι πρόσφατα η αποφυγή της θητείας ήταν θέμα ταμπού για μία χώρα που γεννήθηκε έπειτα από πόλεμο και βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με τους Αραβες γείτονες της. Η εικόνα νεαρών στρατιωτών που κρατούν σφιχτά τα όπλα τους ήταν συνηθισμένο θέαμα στους δρόμους των πόλεων και για πολλούς η θητεία ήταν ο πυρήνας της εθνικής ταυτότητας.

Όμως, τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των νεαρών Ισραηλινών που αρνούνται να καταταγούν αυξάνεται, συχνά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης ή για τον πόλεμο στο Λίβανο.

«Όταν ο στρατιώτης πάει στη μάχη, δεν πρέπει να αισθάνεται ότι ένα μέρος της κοινωνίας τον βλέπει σαν κορόϊδο» δηλώνει ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει «στην εποχή που η θητεία ήταν δικαίωμα και η αποφυγή της ήταν σαν να φέρεις το σημάδι του Κάιν».

Όμως ο αριθμός των υπερορθόδοξων εβραίων που εξαιρούνται της στράτευσης αυξάνεται. Νεαροί πολίτες δηλώνουν ότι είναι είτε ακατάλληλοι, είτε αντιρρησίες συνείδησης ή απρόθυμοι να πολεμήσουν για μία δύναμη κατοχής και έτοιμοι να πάνε φυλακή για τις πεποιθήσεις τους.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι δεν εμπιστεύονται τις ζωές τους στην κυβέρνηση Ολμέρτ από τη στιγμή που σύμφωνα με μία έκθεση, αποφάσισε τον πόλεμο στο Λίβανο παρορμητικά. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να εστιάσουν περισσότερο στις σπουδές και στη σταδιοδρομία τους παρά να υπερασπίσουν την πατρίδα τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να κάνει το στρατό πιο ελκυστικό για τους νέους αφήνοντας τους ταλαντούχους αθλητές και καλλιτέχνες, ακόμη και τα φωτομοντέλα να κάνουν τη θητεία τους μακριά από την πρώτη γραμμή, για να συνεχίσουν να ασχολούνται με την καριέρα τους.
Παράλληλα, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στους αντιρρησίες συνείδησης, τους ακατάλληλους, τους υπερορθόδοξους Εβραίους και τους ‘Αραβες πολίτες του Ισραήλ, να υπηρετούν τη θητεία τους με άλλους τρόπους.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κανόνα βάσει του οποίου, όποιος δεν κατατάσσεται, θα κάνει πολιτική υπηρεσία και δεν πρέπει να γενικεύσουμε και να πούμε ότι όσοι αποφεύγουν τη θητεία, πρέπει να κρεμαστούν στην κεντρική πλατεία» δήλωσε ο Ρεουβέν Γκαλ, επικεφαλής της επιτροπής που εισηγήθηκε τις προτάσεις για το νέο πρόγραμμα.

Πάντως, πολλοί δήμαρχοι δεσμεύθηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε καλλιτέχνες που δεν έκαναν την θητεία τους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια του κράτους του Ισραήλ το 2008.

Ουάσινγκτον