Κατηγορίες
ελλάδα θάνατος στο στρατό τύπος

Μαγειρεμένες μελέτες

Πώς το Πεντάγωνο αποφεύγει με ανούσια στατιστικά στοιχεία το ζήτημα των αυτοκτονιών

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Αλλη μία φορά, το υπουργείο αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας για το τεράστιο θέμα των φαντάρων, που παίρνουν πρόωρα «μαύρο» απολυτήριο απ’ το στρατό.

Με αυθαίρετα συμπεράσματα εξωραΐζεται το θέμα των «μαύρων» απολυτηρίων.

* Το ζήτημα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση του Γ. Δημαρά, που κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει εάν έχουν γίνει έρευνες και σε τι συμπεράσματα κατέληξαν. Μετέφερε ακόμη την ανησυχία συγγενών για περιπτώσεις που εμφανίζονται ως αυτοκτονίες, ενώ οι οικογένειές τους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες.

* Στην απάντησή του, το Πεντάγωνο εμφανίζεται καθησυχαστικό. Επικαλείται μελέτες του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τις οποίες «δεν προκύπτει αύξηση των αυτοκτονιών στους στρατευμένους των ενόπλων δυνάμεων τουλάχιστον κατά τα τελευταία τέσσερα έτη». Επιχειρείται, δηλαδή, να βαφτιστούν στατιστικά στοιχεία ως μελέτες, την ώρα που το θέμα αποτελεί ταμπού για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και οι οι περισσότεροι φοβούνται να το αγγίξουν.

* Ετσι, οι αρμόδιοι περιορίζονται να απαντούν στη Βουλή ότι «ο μέσος όρος των στρατευμένων που αντιμετωπίζουν οποιουδήποτε είδους προβλήματα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού». Στη συνέχεια, σε ρόλο ψυχολόγου, ισχυρίζονται ότι «το ΥΠΕΘΑ εξετάζει με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή κάθε περίπτωση ξεχωριστά, θεωρώντας ότι το κάθε άτομο αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα και, ως εκ τούτου, διαθέτει διαφορετικό ψυχισμό. Πέραν αυτού, εφαρμόζεται πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής μέριμνας και υποστήριξης των οπλιτών».

Οσον αφορά τυχόν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, απαντά ότι ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

* Τι αποφεύγει να πει το υπουργείο; Οτι η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων γίνεται κατά το δοκούν. Ακόμη και η λεγόμενη «μελέτη», που ανακοίνωσε πέρυσι το Πεντάγωνο, δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη:

– Το βασικό συμπέρασμά της ήταν ότι οι δείκτες είναι περίπου ίδιοι στις ένοπλες δυνάμεις και στο γενικό πληθυσμό (5,84 ανά 100.000 και 5,34 ανά 100.000 αντίστοιχα). Και έλεγαν ότι παρόμοια είναι τα στοιχεία στις ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας. (σ.σ.: συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις).

– Το «μαγείρεμα» γίνεται γιατί συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Δεν συγκρίνουν δηλαδή τα ποσοστά αυτοκτονιών στο στρατό και της αντίστοιχες ηλικίες του γενικού πληθυσμού. Από τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών στατιστικών του στρατού, προκύπτει ευθέως ότι οι αυτοκτονίες των οπλιτών είναι τριπλάσιες σε σχέση με εκείνες των αντίστοιχων ηλικιών στο γενικό πληθυσμό.

– Το Πεντάγωνο, επιπροσθέτως, για να εμφανίσει μειωμένους τους δείκτες, προσθέτει στους οπλίτες το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού!

– Επιπλέον, αποκλείει στις μετρήσεις όσους έχουν έντονες ψυχικές διαταραχές ή σοβαρά χρόνια νοσήματα, που θα ανέβαζαν ακόμη περισσότερο τον δείκτη.

– Μεταξύ στρατού, ναυτικού και αεροπορίας υπάρχει μεγάλη διαφορά στα ποσοστά. Ακριβώς για να μην φανεί ότι ο στρατός έχει το μεγάλο πρόβλημα, το προσωπικό αθροίζεται και ο δείκτης μειώνεται!