Θοδωρής Δημητρακάκης - Άρνηση Προσέλευσης Ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής

Την 12/3/18 κατέθεσα στις αρμόδιες αρχές αίτημα να αναγνωριστώ ως αντιρρησίας συνείδησης, επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα δικαολογιτικά που ο Ν.3421/05 ορίζει.

Μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα την 25/6/18 καλούμε να προσέλθω ενώπιον της ειδικής επιτροπής του άρθρου 62, παράγραφος 1 του σχετικού, προκειμένου να εκθέσω τους ειδικότερους λόγους που επικαλούμαι ωστε να αναγνωριστώ ως αντιρρησίας συνείδησης, καθώς και να προσκομίσω τυχόν πρόσθετο στοιχείο με το οποίο να τεκμηριόνονται οι ισχυρισμοί μου. Καθώς φαίνεται, στο κράτος που “είσαι ό,τι δηλώνεις”, σε ότι αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης δεν αρκεί η αίτηση, ούτε η δήλωση των λόγων που αρνείσαι τη στάτευση, ούτε τα απαραίτητα δικαιολογιτικά που ο νόμος ορίζει. Θα πρέπει επιπροσθέτως (και χωρίς ο νόμος να το απαιτεί) να περάσω απο συνέντευξη τύπου ανάκρισης, να αποδείξω την ορθότητα των ισχυρισμών μου και να υποστώ έλεγχο του ενδιάθετου φρονήματός μου.

Δηλώνω λοιπόν δημόσια πως αρνούμαι να παρουσιαστώ ενόπιον της επιτροπής για τους παρακάτω λόγους:
1)Η συνεδρίασή της πραγματοποιείται στο χώρο του Γενικού Επιτελίου Εθνικής Άμυνας και πως έχω ήδη δηλώσει στην προσωπική δήλωση άρνησης στράτευσης αδυνατώ για λόγους συνείδησης να παρουσιαστώ ενόπιον οποιουδήποτε στρατού, πόσο μάλλον στο επιχειρησιακό και οργανωτικό κέντρο του ελληνικού στρατού. Η παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών και οπλοφόρων στρατιωτών στους χώρους που θα περάσω οσπου να φτάσω στην αίθουσα συσκέψεων στον 5ο όροφο του ΓΕΕΘΑ με απωθεί και αποτρέπει οποιαδήποτε παρουσία μου
2)Η επιτροπή αποτελείται κατα 2/5 απο στρατιωτικούς και για κανένα λόγο δε θα λογοδοτήσω ούτε θα δεχθώ να υποστώ καμιάς μορφής ανάκριση από αυτούς. Δεν δίνω το δικαίωμα σε κανέναν να μου απευθύνει παράλογες ερωτήσεις ούτε να προσπαθήσει να με “νουθετήσει” με πατερναλιστικού τύπου φρασεολογία.
3)Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης για μποϊκοτάζ της εξέτασης το οποίο και προσυπογράφω, θα αρνηθώ τοσο την εξέταση όσο και την ταυτόχρονη παρουσία μου. Δεδομένου οτι ως αντιμιλιταριστής οφείλω και διεκδικώ να μιλώ επι ίσοις όροις με οποιοδήποτε άνθρωπο καθώς και του ενδιαφέροντός μου να μιλώ με ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων, δε θα ήθελα την ημέρα της αυτοπρόσωπης άρνησής μου να παρασυρθώ σε οποιαδήποτε άνιση συζήτηση-εξέταση απο τα μέλη της επιτροπής.
4)Ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αντιρρησίες συνείδησης Αλέξανδρο Κόκκαλη και Χρήστο Κοκκόλη που αρνήθηκαν να εξεταστούν απο την επιτροπή. Να αναγνωριστούν άμεσα ως αυτό που πραγματικά είναι, αντιρρησίες συνείδησης

Ημερομηνία: 
Σάββατο, July 14, 2018