Κατηγορίες
δελτίο τύπου ελλάδα Σ.Α.Σ.

Ανακοίνωση του τομέα Δικαιοσύνης, Θεσμών και Δικαιωμάτων της ΔΗΜΑΡ σχετικά με ποινική δίωξη σε βάρος αντιρρησία συνείδησης.

Την Τρίτη 13 Μαΐου δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης για «ανυποταξία σε περίοδο γενικής επιστράτευσης» η οποία τελέστηκε το 1992, ο αντιρρησίας συνείδησης Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Η ποινική δίωξή του αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και με τις εντεινόμενες διώξεις εναντίον των Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης από τις στρατιωτικές αρχές.

Ο 47χρονος Δημήτρης K. Σωτηρόπουλος, πατέρας τριών παιδιών, παρά το γεγονός, ότι δεν είναι πλέον υπόχρεος στράτευσης (ως τρίτεκνος και με ηλικία άνω των 45 ετών) και, ενώ ποτέ δεν απέκτησε τη στρατιωτική ιδιότητα, καλείται να δικαστεί από το στρατοδικείο. Η μεταχείρισή του αυτή, αμιγώς τιμωρητική και εκδικητική, αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματός του σε αμερόληπτη δίκη, που συκοφαντεί κατάφωρα το δικαιϊκό μας σύστημα.

Εάν συνδυαστεί με τις διαρκείς προσπάθειες σύλληψής του κατά το παρελθόν και την επιβολή μεγάλου οικονομικού προστίμου, θυμίζει εποχές, που για την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος είναι από τους παλαιότερους αρνητές στράτευσης στην Ελλάδα και υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης. Αρνήθηκε δημόσια να υπηρετήσει στον Στρατό για ιδεολογικούς -φιλοσοφικούς λόγους (ως ειρηνιστής και οπαδός της μη-βίας) το 1990, σε μια εποχή που το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης δεν αναγνωρίζονταν ακόμη στην Ελλάδα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση που τηρεί έναντι των παλαιών αντιρρησιών συνείδησης, που έχουν επί δεκαετίες ταλαιπωρηθεί με τεράστιο προσωπικό κόστος, προκειμένου να συμβάλουν στην επίτευξη της νομοθετικής αναγνώρισης και ρύθμισης του δικαιώματος στην εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία.

Επιμένουμε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1998 και των συναφών επακόλουθων ψηφισμάτων, σύμφωνα με τα οποία ζητείται η αμνήστευση των παλαιών (προ της έναρξης ισχύος του νόμου 2510/97) αντιρρησιών συνείδησης και η άρση όλων των διοικητικών κυρώσεων εις βάρος τους, όπως άλλωστε έχει δεχτεί και προτείνει και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να σημειώσουμε, ότι χρήζει συνολικά διαφορετικής ρύθμισης ο θεσμός της εναλλακτικής θητείας στην Ελλάδα, η οποία –με τα σημερινά ισχύοντα- αποτελεί τιμωρητική και όχι εναλλακτική. Κρίσιμη στην κατεύθυνση αυτή είναι η υπαγωγή της σε μη στρατιωτική εποπτεύουσα αρχή, σύμφωνα με την ειδική έκθεση (Ιούλιος 1999) του Συνηγόρου του Πολίτη (Σ.τ.Π) και το αίτημα του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τέλος, επιβεβλημένη επίσης θεωρούμε και την κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης, η ύπαρξη της οποίας ευθέως παραβιάζει το Σύνταγμα.


πηγή: https://www.dimokratikiaristera.gr/deltia…